4 motive pentru a te apuca de jonglerie
Jonglatul este un bun exercitiu pentru sanatatea fizica si psihica. Se bazeaza pe o activitate distractiva, in care trebuie sa pui mult suflet ca sa reusesti sa te autoperfectionezi si sa depasesti nevoia primara de competitie. Trebuie sa incepi sa il practici pentru tine si abia apoi sa te gandesti la orizonturi mai largi.
Jonglatul poate face minuni pentru dezvoltarea neuro-psihica, bunastarea fizica, controlul stresului, concentrare, imbunatatirea coordonarii, nivelul de popularitate si meditatia activa. In randurile de mai jos iti vom prezenta 4 dintre cele mai importante beneficii ale acestei activiati.
1. Relaxeaza mintea
Incepem cu efectul cel mai important, cel asupra creierului nostru. Se stie deja ca, pe masura ce imbatranim, mintea devine mai putin agera, insa jonglatul poate contracareze acest efect. Contrar credintelor initiale conform carora creierul uman nu se schimba decat in urma imbatranirii sau a bolilor au aparut studii recente care confirma fatul ca prin actiunile noastre putem contribui la generarea de materie alba si/ sau materie cenusie.
Ce inseamna toate acestea ? Ei bine, raportandu-ne la jonglat, putem spune ca aceasta activitate intensifica conexiunile dintre diferitele parti ale creierului “ciupind”, practic materia alba din care este format creierul.
“Materia alba” se refera la toate zonele creierului care contin cea mai mare densitate de axoni (prelungiri ale neuronilor care asigura conexiunile dintre celule). Orice forma de invatare intareste aceste conexiuni, iar jonglatul este una dintre ele.
Acelasi grup de studiu a scanat creierul jonglerilor la cateva luni distanta, perioada in care acestia au luat pauza de la activitate. Au constant ca materia alba generata de activitatea de jonglatul era prezenta si in acelasi timp, si densitatea de materie cenusie crescuse. Asadar efectele pozitive nu dispar, ce se sedimenteaza si-ti imbunatatesc viata.
2. Imbunatateste conditia fizica
Pentru a avea o stare de sanatate perfecta nu trebuie sa avem grija doar de mintea noastra, ce si de corp. Dupa nenumarate ore petrecute in fata calculatorului resimti dureri neintelese, insa, poti sa combati aceste stari neplacute prin practicarea jongleriei. Este combinatia perfecta intre solicitare si relaxare fizica care te va feri de problemele cu spatele, cu genunchii sau de durerile de coloana.
3. Intareste concentrarea
Concentrarea este un alt aspect al personalitatii noastre care totodata poate fi imbunatatit prin jonglerie. Unul dintre cei mai de seama jongleri ai lumii, Reid Belstock, a expus beneficiile acestei activiati pe care le-a resimtit in mod direct. Acesta avea mici probleme motorii si de concentrare si luase medicamente cativa ani. dar acestea nu si-au facut efectul. In schimb, odata ce a inceput sa practice jonglatul, a inceput sa se regaseasca din ce in ce mai mult in aceasta activitate. . Urmatorul pas logic a fost sa invete tehnici noi care l-au ajutat in timp sa se concentreze mai bine pe un singur lucru, pentru o perioada mai lunga de timp.
4. Dezvolta coordonarea ochi-mana
Coordonarea ochi-mana este o alta abilitate pe care o dezvolti in acest joc si care te poate scoate din multe situatii neplacute. Mai tot timpul te poti gasi in ipostaza de a prinde ceva care cade sau care este aruncat spre tine. Nu ar strica sa fii mai indemanatic. Multi jucatori de baseball sustin, de exemplu, ca si-au imbunatatit performantele in urma initierii in jonglerie.
Sa pracici jongleriea implica solutionarea rapida a problemelor, postura, miscarea rapida a mainilor si a picioarelor, precum si mult echilibru. Cu toate aceste elemente de luat in calcul este mai mult decat o garantie ca, odata ce ai invatat sa jonglezi, poti invata orice altceva. Ne mai luand in calcul ca “da bine la imagine sa te ai cu trick-urile ”.