6 pasi simpli pentru a inalta un zmeu cu copilul tau
Vacanta de vara a copilului tau a inceput si ai nevoie de activitati noi pentru a-ti petrece timpul cu el?
O idee foarte buna ar fi sa il ajuti sa inalte un zmeu. Nu exista lucruri mai bune de facut intr-o zi de vara decat sa inalti un zmeu intr-un camp deschis, cu briza calda!
Desi activitatea in sine este amuzanta si distractiva pentru cel mic, nu este atat de usor precum pare. Conditiile de vant si forma zmeului sunt foarte importante, dar un rol si mai important il reprezinta o tehnica adecvata. In cele ce urmeaza vei gasi instructiunile de care ai nevoie, pas cu pas, pentru a te asigura ca inaltarea zmeului va avea succes!
Inainte de a inalta zmeul, sunt cateva aspecte de care va trebui sa tii cont:
1. Zmeul perfect
Copiii au mai multe optiuni atunci cand se alege zmeul perfect. In timp ce zmeiele standard sunt minunate pentru incepatori, copiii care cauta ceva mai provocator pot alege zmeie mai mari si mai cool. Dar tine minte, fiecare zmeu ofera o experienta de zbor diferita.
Daca viteza vantului este scazuta, intre 9 – 25km/h, atunci zmeiele diamant, delta si dragon sunt cele mai potrivite. Daca vantul este puternic, intre 25 – 39 km/h, zmeul Parafoil este cel mai indicat.

2. Conditiile meteorologice ideale
Conditiile meteo iti pot asigura succesul pentru ziua petrecuta impreuna cu copilul tau. Daca este vorba de o briza usoara si calda, atunci este momentul perfect pentru a inalta zmeie. In aceste conditii, copilul va reusi chiar sa faca zmeul sa danseze si sa zboare.
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca veti ridica zmeul in conditii de siguranta, ceea ce inseamna ca trebuie evitate zilele ploioase si furtunile.

3. Instructiuni pas cu pas
Acum ca avem toate informatiile de baza, sa vedem care sunt pasii necesari pentru a inalta un zmeu.
- Persoana care tine zmeul este numita „lansator”, iar persoana care il inalta este „flierul”. Lansatorul trebuie sa stea cu spatele in directia vantului, cu zmeul in fata sa. Daca vantul este in spatele zmeului, acesta se va prabusi. Un sfat important ar fi sa nu lansezi zmeul in timul alergarii, deoarece se va prabusi din cauza miscarilor bruste.
- Deplaseaza-te la aproximativ 20 de metri de zmeu si asigura-te ca nu exista niciun obstacol intre tine si zmeu. Iti sugeram sa astepti o rafala de vant pentru a il elibera.
- In continuare, totul depinde de copilul tau. Cand eliberezi zmeul, acesta ar trebui sa traga snurul pentru a oferi un anumit grad de frictiune.
- Va trebui sa ii explici celui mic cum sa fie atent la directia vantului, pentru a se putea adapta la ea. Amandoi trebuie sa va pozitionati astfel incat vantul sa sufle din directia „flierului” spre „lansator”. In acest fel, copilul tau va putea tine zmeul in aer pentru un timp mai indelungat.
- Acum a venit momentul sa eliberati snurul zmeului. Va trebui monitorizat cu atentie, in cazul in care zmeul este slab si usor, snurul va iesi din capastru, ducand la pierderea acestuia.
- La final, copilul va trebui sa traga snurul si sa il infasoare in jurul capastrului, pentru a cobori zmeul.

4. Sa facem lucrurile mai interesante
Acum ca zmeul este in aer, poti incerca anumite metode pentru a face aceasta activitate si mai distractiva pentru copilul tau:
- Incurajeaza-ti copilul sa vada cat de repede poate pozitiona snurul la un unghi de 45 de grade de mana sa.
- Spune-i sa urmareasca cat de repede poate sa ajunga la 150 de metri de la locul lansarii, cu zmeul in aer.
- Il poti provoca sa duca zmeul in mana, dar fara sa atinga solul. Va trebui sa il traga repede pentru a-l mentine in aer. Va fi interesant sa vezi cat de repede invata si cat de mult ii va placea.
Tine departe consola de jocuri, uita de canapea si televizor si urmeaza aceste simple instructiuni pentru a-ti ajuta copilul sa inalte zmeie!
Va dorim distarctie placuta!