Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

7 curiozitati despre cartile de joc

01.08.2017 12:48:24

Cartile de joc fac parte din categoria obiectelor a caror origine este inca necunoscuta, dar se pare ca istoria lor incepe undeva in China. Indiferent de unde provin, acum sunt renumite in intreaga lume, fiind folosite si de profesionisti intr-o multitudine de meserii.

Daca esti un maestru al jocurilor cu carti atunci pachetul este instrumentul cu care sa iti faci meseria. Dar daca esti ca majoritatea jucatorilor, probabil ca nu te-ai intrebat niciodata de unde provin si de ce arata asa. In vom spune noi!

In cele ce urmeaza, avem pentru tine cateva raspunsuri surprinzatoare la cele mai frecvente intrebari legate de cartile de joc.

1. De ce sunt 52 de carti intr-un pachet?

De-a lungul secolelor, pachetele de carti au avut diferite variatiuni pe aceasta tema: 24, 36, 40, 48 si aproape orice alt numar intre acestea. Nu se stie cu siguranta de ce 52 a devenit numarul comun de carti. In perioada colonialismului englez si francez pachetul cu 52 de carti s-a raspandit foarte usor si repede in intreaga lume.

 

 

2. Cum si cand au fost inventate pachetele de carti de joc?

Majoritatea istoricilor sunt de acord ca acestea au fost inventate in secolul al IX-lea. De asemenea multi recunosc si faptul ca primul pachet “adevarat” de carti a fost tiparit in cadrul pachetului de domino chinezesc de 32 de carti care continea toate cele 21 de combinatii posibile ale unei perechi de zaruri.

Aceste prime pachete au fost tiparite pe hartie, oase si lemn. Unii istorici cred ca aceste prime carti erau utilizate ca moneda pentru jocurile de noroc. Pe parcursul urmatoarelor secole cartile de joc s-au raspandit in India, Persia, Egipt si apoi Europa, dezvoltand diferite variatiuni de-a lungul timpului. 

 

3. Care este cel mai rar/ scump pachet de carti din lume?

Exista foarte multi colectionari de carti de joc in intreaga lume, dar cu toate acestea nu exista preturi clare pe piata ca in cazul altor obiecte de colectie. Cel mai rar si cel mai vechi pachet de carti din lume este considerat ca fiind un pachet de tarot de 52 de carti din Olanda de la mijlocul secolului al XV-lea. 

In prezent se afla in Muzeul de Arta Metropolitana din New York. Initial a fost vandut unui colectionar in anii 1970 pentru suma de 2800$ . Pe E-bay, pachetele rare de carti precum pachetul Microsoft – David Blaine Create Magic se vinde in mod regulat la sume intre 400$ si 1000$.

 

4. De ce sunt 4 tipuri de simboluri intr-un pachet?

Au existat numeroase variatiuni de simboluri de-a lungul anilor in diferite culturi, dar originile celor din prezent sunt deschise dezbaterii. Multi sunt de acord ca simbolurile folosite in prezent au aparut pentru prima oara pe cartile chinezesti folosite ca moneda in jocurile de noroc in secolul al XV-lea, iar fiecare dintre cele patru simboluri reprezenta o anumita suma de bani.

In tari precum Germania, Italia, Spania sau Elvetia au aparut alte tipuri de simboluri potrivite fiecarei culturi in parte. Versiunea franceza cu rombul, inimile si trifoiul este cea care s-a raspandit in intreaga lume in ultimele doua secole.

 

5. Cine sunt cei mai mari producatori de carti de joc din lume?

Cel mai mare producator din lume este Compania de Carti de Jocuri ale Statelor Unite. Linia lor de produse contine unele dintre cele mai cunoscute branduri precum Aviator, Bee, Bicycle, Tally-Ho si multe altele. Marcile USPCC sunt alegerea de top a unui numar mare de cazinouri din intreaga lume.

O companie belgiana, Cartamundi, sustine ca ei sunt cei mai mari producatori mondiali. Cu toate acestea, domeniul sau de activitate se extinde nu doar la producerea cartilor de joc ci si altor tipuri de carti pentru diferite tipuri de jocuri care le includ.

 

6. Care este cel mai faimos pachet de carti din lume?

Desi exista mai multe pachete de carti vechi de secole, tinute in locuri cum ar fi Universitatea Yale, cele mai faimoase sunt probabil cele de la brandul Bicycle. Acestea sunt folosite de jucatori profesionisti, magicieni, cazinouri si jucatori amatori din intreaga lume.

Infiintata in 1885, compania a castigat o notorietate deosebita in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial si al razboiului din Vietnam. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial pachete speciale de carti Bicycle erau oferite soldatilor americani. Daca le desprindeau la mijloc, si le puneau una langa cealalta intr-un anumit fel, acestea formau o harta a unei zone care ii ajuta in caz de evadare.

In Vietnam, cutii intregi de pachete de carti Ace of Spades au fost expediate de catre companie armatei americane. Desi era doar un mit, se credea pe vremea aceea ca zona Viet Cong era foarte superstitioasa si ca ar fi abandonat lupta daca vedeau carti de joc pe cei raniti in lupta.

 

7. Cum amesteci in mod corespunzator un pachet de carti?

Datorita numarului de posibilitati intr-un pachet de 52 de carti, este foarte probabil ca nici un pachet nu a fost amestecat vreodata in istorie in aceasi ordine ca altul. In concluzie, orice tehnica de amestecare este corecta si va obtine o ordine aleatorie si imprevizibila, cea mai recomandata fiind cea de impartire in doua a pachetului la final.

Cele mai comune metode de amestecare sunt: overhand, riffle si hindu shuffles. Riffle este metoda in care pachetul este impartit in doua, jumatatile tinute una langa cealalta in fiecare mana cu degetele in interior, eliberarea cartilor se face simultan pe ambele parti astfel incat acestea se intersecteaza. Aceasta este metoda preferata a cazinourilor deoarece prezinta cel mai scazut risc de dezvaluire a cartilor in timpul amestecarii. 

Shuffle-ul hindus este extrem de popular in Asia. Cel care le amesteca tine pachetul intr-o mana, iar cu cealalta alege aleatoriu grupe de carti pentru a le amesteca intre ele in mana libera. 

 

 

Etichete legate de conținut: Blog