Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

Curiozitati despre Fidget Spinner

25.07.2017 11:25:04

Se spune ca fidget spinner-ul a fost creat cu scopul de a-i opri pe copiii palestineni sa arunce cu pietre in evrei. Din pacate, planul nu a prea iesit, insa jucaria a devenit un fenomen global. 

Astazi toata lumea a aflat ce este un fidget spinner: o jucarie din plastic sau metal care se invarte datorita rulmentilor si este jucat atat de copiii din Israel, cat si de cei din restul lumii.

Povestea acestei jucarii a inceput acum doua decenii, cand americanca Catherine Hettinger a facut o vizita in Israel si a asistat la violentele copiilor palestineni asupra evereilor. Aceasta s-a gandit ca noua jucarie va fi un inlocuitor benefic, care ii va tine pe copii departe de actele de agresivitate. Asadar, impreuna cu fetita sa, a creat ceea ce numim noi astazi fidget spinner. 

Din nefericire incercarea ei a dat gres, deorece jucaria nu a avut impactul dorit, iar micii palestieni au continuat sa isi descarce furia pe copiii evreilor, dar a devenit foarte indragita de cei din urma. 
De aici a pornit confuzia care ridica semne de intrebare daca evreii se pot juca cu fidger spinner-ul  in timpul unei slujbe sau de Sabbath - ziua de odihna a evereilor - ce cade in fiecare saptamana, sambata.

Codul Sulchán Áruch (Orách Chájim 96) spune ca nu este permisa tinerea unui obiect in mana, in timpul slujbei, deoarece omul va putea fi distras de la rugaciune. Singurele lucruri permise sunt cartile care servesc pentru rugaciune.

Rabinul Jicchák Silberstein, unul dintre cei mai importanti lideri religiosi al zilelor noastre, este de parere ca fidget spinner-ul ajuta la concentrare si contemplare, insa nu are ce cauta in mana oamenilor in timpul rugaciunii, comparant gestul cu intampinarea presedintelui Statelor Unite, in aceasi mod, lucru care ar denota o mare lispa de respect.

Si ne ramane intrebarea daca evreilor le este permis jocul cu fidgetul in sfanta zi de Sabbath.

Cei de la "The Comet institute" - o organizatie evreiasca care se ocupa cu gasirea de solutii practice pentru a introduce tehnologia moderna si noile inventii in viata evreilor, pastrand in acelasi timp traditiile din zielele sfinte - au analizat fidget spinner-ul si au luat o decizie.  Acestia au desfacut jucaria pentru a vedea care este mecanismul prin care fuctioneaza si au ajuns la concluzia ca modelele de fidget spinner simple pot fi folosite in ziua de sambata, pe cand cele cu led-uri, care functioneaza cu ajutorul electricitatii, nu.

De asemenea, cei mici sunt sfatuiti sa nu aduca cu ei in sinagogi aceste noi gadgeturi si sa nu le foloseasca in timpul rugaciunii sau in timpul cititului. 

Etichete legate de conținut: Blog