Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

Cum sa-ti alegi YoYo-ul potrivit?

 

Sa fii incepator in orice domeniu este difici, poate te simti pierdut, stimti ca ai vrea sa faci mai mult, dar nu stii incotro sa te indrepti sau ce sa faci. Incerci sa te documentezi si gasesti doar franturi de informatii intr-o multitudine de parti.

Incepatorii sunt mereu preocupati de aceeasi intrebare "Ce model ar trebui sa aleg?", iar daca nu faceti aceasta alegere in cunostinta de cauza nu veti fi niciodata siguri de alegerea voastra.

Noi suntem aici sa va ajutam asa ca fiti atenti la cele ce urmeaza si nelinistea voastra se va trasforma in certitudine.

Stiluri de joc

Stilurile de joc se impart in 5 categorii:

 1A : yo-yo single, string play
 2A : yo-yo dual, looping play
 3A : yo-yo dual, string play
 4A: yo-yo single/multiple, offstring play
 5A : yo-yo single/multiple, freehand play

Exista yo-yo-uri optimizate pentru fiecare stil de joc astfel incat performanta jucatorilor care se specializeaza pe aceste categorii sa se poata imbunatatii constant.
Pentru incepatori este recomandat 1A yo-yo si pe masura ce evoluezi vei experimenta si celelalte categorii iar intr-un final vei ramane la yo-yo-ul in care te regasesti si care defineste, cel mai bine, stilul tau.

Responsive sau Unresponsive?

De la cele 5 mari categorii de yo-yo trecem la marturisiri despre yo-yo responsive si unresponsive. Spunem despre un yo-yo ca este responsive atunci cand reactioneaza in modul classic, adica in momentul in care il arunci jos, la o simpla tragere de ata, acesta va reveni inapoi. Totusi, yo-yo-urile moderne sunt proiectate astfel incat sa se roteasca la capatul atei pentru o perioada impusa de maiestria jucatorului si sa revina in mana acestuia doar atunci cand este "chemat'''. Aparitia yo-yo-ului unresponsive era inevitabila avand in vedere ca trick-urile au devenit din ce in ce mai complicate, iar yo-yo-urile clasice nu mai raspundeau asteptarilor si nevoilor jucatorilor.

In prezent exista foarte multe brand-uri de yo-yo care ofera produse ce pot fi configurate ca responsive sau unresponsive. Un bun exemplu ar fi YoyoFactory One care se poate transforma, cu usurinta, dintr-un yo-yo responsive pentru incepatori, intr-un minunat yo-yo unresponsive de nivel intermediar, perfect pentru trick-uri moderne.

Forma

Nu doar tipul de yo-yo a cunoscut imbunatatiri, ci si forma sa. Pe vremuri existau doar 3 forme de yo-yo: imperial, fluture si modificat (ultimul fiind o combinatie a primelor doua forme). In prezent, gama este mult mai diversificata.

Printre cele mai renumite identificam urmatoarele forme :

1. Forma de Fluture clasic (Classic Butterfly) : format din doua semicercuri alaturate. Yo-yo-urile care au aceasta forma sunt recomandate pentru incepatori, avand in vedere ca sunt cele mai usor de folosit. Exemplu: YoyoFactory Sherpa Yoyo

2. Forma de "V " (V-shape): este o versiune mai agresiva a modelului prezentat mai sus fiind conceput pentru o mai buna pozitionare a yo-yo-ului pe ata. Aceasta forma este ideala pentru trick-uri pe orizontala. Exemplu: Yoyofactory Flight yoyo 

3. Forma de pereti abrupti (High-walled): exista mai multe variante ale acestei forme, dar cam toate sunt caracterizate de existenta peretilor inalti in jurul axului. Acest aspect faciliteaza planurile inclinate dar, din acelasi motiv, yo-yo-ul ar putea incetini la trick-urile pe orizontala. Exemplu: Yoyofactory 888x yoyo

4. Forma de "H" (H shape): este una dintre cele mai noi si radicale forme create vreodata. Prin concentrarea greutatii exact pe ax, yo-yo-urile H sunt cunoscute pentru stabilitatea si rezistenta lor la inclinare tranformandu-le in alegerea ideala pentru jucatorii aflati la nivel competitional. Este de asemenea o forma potrivita pentru cei care practica jocul 5A (Freehand). Exemplu: Yoyofactory Regen yoyo

5. Forma de reactie imediata (Stepped/Raised response): este conceputa pentru a preintampina frecarea exagerata a atei de yo-yo in momentul in care aceasta iese de pe ax. Acest aspect ii permite jucatorului sa execute trick-uri pe orizontala, lungi si complicate precum trick-urile specifice categoriei 5A. Exemplu: Yoyofactory Onestar yoyo

Exista mult mai multe forme, dar cele prezentate mai sus sunt cele mai cautate.

Marimea

La cate variabile am prezentat pana acum nu e de mirare ca mai adaugam una. Yo-yo-urile sunt produse, de asemenea, pe diferite marimi. Alegerea corecta a marimii este foarte importanta avand in vedere ca un yo-yo prea mare sau prea mic ar putea sa-ti afecteze jocul.

1. Standard (Full-sized): se refera la yo-yo-urile cu un diametru de 55-57 mm. Aceasta este marimea cea mai cautata pentru ca este usor de prins si este, de obicei, mult mai stabil. Incepatorilor le este indicata alegerea acestei marimi.

2. Medii(Mid-sized): orice yo-yo mai mic de 55 mm, dar mai mare de 51 mm este considerat ca fiind de marime medie. Aceasta marime asigura un balans bun si este indicat celor care au maini mici sau celor care considera yo-yo-urile de marime standard mai greu de manevrat.

3. Mici (Undersized): yo-yo-urile care au in jur de 50 mm, chiar pana la 52 mm, sunt incluse in categoria yo-yo-urilor de marime mica. Aceasta marime este mai populara in randul jucatorilor care practica trick-uri chopsticks-style sau trick-uri cu monturi de ata. Incepatorii ar putea sa considere aceasta dimensiune de yo-yo extrem de incomoda din simplul motiv ca zona de prindere este mult mai restransa.

4. Supradimensionate (Oversized): Orice yo-yo clasat peste 57 mm este unul urias. Jucatorii profesionisti considera astfel de yo-yo-uri mai vizibile pe scena si mult mai usor de prins. Aproape toti jucatorii 4A folosesc aceasta marime de yo-yo.

5. Miniaturale (extremely undersized/ miniature): sunt cele care masoara sub 49 mm. Aceste yo-yo-uri sunt usor de transportat, dar s-ar putea sa-ti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu ele. Dar trebui sa ai in vedere ca un jucator care stapaneste jocul cu un yo-yo miniatura va putea imblanzi orice alt tip de yo-yo.


Cat despre latimea acestor yo-yo-uri trebuie sa mentionam ca se invarte in jurul a 40 mm. Unii jucatori din categoria 3A folosesc aceste yo-yo-uri pentru ca sunt mai usor de prins in timpul trick-urilor de montura extrem de complicate care exista doar in categoria 3A. Unele yo-yo-uri pot fi late, chiar mai late decat diametrul pe care il prezinta. Dar ceea ce conteaza cu adevarat este sa alegi marimea potrivita pentru tine.

Materialul

De obicei yo-yo-urile sunt fabricate fie din plastic fie din metal. Doua materiale care se cam gasesc la poli opusi, nu-i asa ?

Yo-yo de plastic este mai ieftin si mai usor de fabricat, motiv pentru care il vei gasi cam in orice catalog. Unele yo-yo-uri de plastic sunt extrem de rezistente fiind folosite adesea in categoriile 4A si 5A. Alte yo-yo-uri sunt produse din plastic Delrin, mult mai rezistent decat plasticul normal, pastrand si un aspect matasos placut. Sunt comparabile chiar yo-yo-urilor metalice, tehnica de fabricare fiind identica.

Yo-yo-urile metalice sunt produse din aluminiu. Aceste yo-yo-uri se pot invarti mai mult decat cele din plastic datorita densitatii mai mari. Jucatorii care doresc sa scoata tot ce e mai bun din jocul lor ar trebui sa aleaga varianta metalica. Trebuie, totusi, sa aiba in vedere ca aceste yo-yo-uri sunt periculoase daca nu sunt manevrate corect, prezentand un mare risc de accidentare. In plus, unele yo-yo-uri necesita intretinere periodica pentru rezultate optime.

Greutatea

Si greutatea unui yo-yo trebuie avuta in vedere pentru optimizarea jocului. In general, yo-yo are intre 60-70 gr. Consideram ca o greutate de 66-68 gr este cea mai potrivita pentru oricine doreste sa incerce jocul cu yo-yo. Diferitele greutati dau caracteritici diferite, chiar daca, greutatea difera cu un miligram.

Yo-yo-urile mai usoare se invart mai usor, dar pot sa fie "plutitoare" si instabile. La partea opusa se gases yo-yo-urile mai grele care sunt extrem de stabile, dar mai greu de aruncat. Exista si exceptii de la regula avand in vedere ca unii producatori distribuie diferit greutatea ceea ce ar putea face ca un yo-yo de 70 gr sa fie chiar usor de "invartit".

Rulmentul

Un element extrem de important in alegerea unui yo-yo este rulmentul. Exista 3 categorii de rulmenti :

Rulment marime C (250″ X .500″ X .187″), considerat mare, fiind si cel mai cautat

Rulment marime A (5mm X 10mm X 4mm), considerat mic, fiind folosit mai ales de Duncan

Rulment marime D (5mm X 11mm X 5mm), pozitionat undeva intre mare si mic, este folosit mai ales la yo-yo-urile produse in Europa.

Suprafata rulmentului difera si ea prin forma. Rulmentii normali au suprafata plata, insa exista forme de centrare a atei precum cea concava sau centrala. Scopul acestor suprafete este sa previna frecarea atei de yo-yo in timpul executiei de trick-uri. Pastrarea atei in partea centrala previne, de asemenea, balansul in timpul rotirii.

Exista rulmenti fabricati din ceramica sau suflati in aur care au calitati antifrictiune mult mai bune decat rulmentii metalici. Totusi, sfatul nostru este sa ramaneti la rulmentii metalici pentru ca sunt mai durabili. Nu ar strica sa ungi rulmentul cu ulei special pentru o functionare optima.

Response pad

Incheiem prin a va prezenta tipul de raspuns (response system) este o zona in care puteti sa prindeti ata pentru a da “semnalul de intoarcere”.

Yo-yo-urile moderne folosesc suporturi din silicon dar cele mai multe au suporturi unice sau chiar materiale specifice. Cand achizitionezi un yo-yo ar trebui sa ai in vedere si achizitionarea acestor suporturi. Suportul de silicon este mai durabil, dar daca simti ca yo-yo nu raspunde adecvat la comenzile tale ar trebui sa te gandesti la inlocuirea acestui dispozitiv.

Speram ca am raspuns curiozitatilor tale privitor la acest subiect si ca te-am ajutat in alegerea potrivita a unui yo-yo.

 

Etichete legate de conținut: Blog