Cum sa-ti alegi kendama?
Punem pariu ca acum cativa ani nimeni nu stia ce sunt kendamele, dar curand, cele care au fost percepute initial ca obiecte japoneze obscure s-au transformat intr-o adevarata senzatie in intreaga lume.
Fiind extrem de variate ca model, material si culoare consideram utila o scurta prezentare asupra elementelor de luat in seama in momentul achizitionarii unui astfel de produs.
Un scurt istoric al Kendamei
Kendama a fost folosita initial in Japonia ca o jucarie de jonglerii. Exista insa teorii care sustin ca jucaria kendama este o adaptare japoneza a « bilboquet-ei » franceze, care este, in fapt, o minge de lemn si o cupa conectate printr-un fir.
Probabil nu vom afla niciodata adevarul dar ideea este ca japonezii au transformat mingea si cupa de lemn in ceva cu adevarat cool si aceasta este ceea ce conteaza.
Din ce este alcatuita kendama?
Este dificil sa discutam despre kendama fara sa-i cunoastem partile componente asa ca gasiti mai jos terminologia aferenta :
Ken= manerul
Tama= mingea
Kensaki= tepusul de lemn de la capatul manerului
Sarado= “jonctiunea” dintre maner si cele 2 cupe, parte care arata exact ca un ciocan
Ozara= cupa mare
Kozara= cupa mijlocie
Chuzara= cupa mica pozitionata la capatul manerului
Ana= gaura din minge
Ito= ata, de obicei, de o lungime de 38 cm
Dimensiunile Kendamei
Acum putem intr-adevar sa discutam despre aspectele importante ce privesc kendama.
Majoritatea kendamelor au o dimensiune de aproximativ 18 cm daca masuram de la baza pana la varf cand mingea este pozitionata pe kensaki.
Exista si versiuni mai mari, denumite kendame jumbo si numara 24 cm.
Adevarul este ca exista si variantele mini, dar sincer, acestea sunt mai mult de colectie, avand in vedere ca nu prea servesc aceluiasi scop precum adevaratele kendame.
Ce valoare are licenta JKA?

Umbla vorba prin targ despre kendamele cu licenta JKA. Ei bine, nu ai nevoie de asa ceva decat daca te hotarasti sa participi la vreo competitie in Japonia.
Kendamele cu licenta JKA nu au nici o valoare suplimentara in afara Japoniei si nu sunt mai bune sau mai slabe decat alte kendame. In fapt, s-ar putea sa fie depasite de alte modele, cu adevarat cool, care nu ar primi, probabil, niciodata distinctia de JKA, in ciuda faptului ca sunt o achizitie de valoare pentru un adevarat jucator de kendame.
Vopseaua sarita constituie o problema?
Ca tot veni vorba de valoare, exista multi dintre voi care ar putea crede ca urmele lasate de kensaki pe tama si vopseaua sarita de pe suprafata unor elemente componenete ale kendamei o trasforma pe aceasta intr-un produs de calitate indoielnica. Ei bine, nu este deloc asa.
Trebuie sa percepi aceste urme ca o distinctie de onoare pentru ca urmele de uzura sunt cele care stau marturie faptului ca folosesti intr-adevar kendama si nu o plimbi de colo colo ca pe un bibelou.
In plus, cu cat iti vei folosi kendama mai mult cu atat va merge mai bine treaba. Chiar vei observa ca tama are aderenta mai buna la cupe si la kensaki.
Deci ar trebui sa fii mandru de felul in care arata kendama ta dupa ce o folosesti.
Ce Kendama ti se potriveste?
Probabil deja te gandesti ca ne lungim fara sa-ti spunem ce ar trebui sa cumperi. Asa este…vorba lunga saracia omului.
Iata, asadar, cateva sugestii de kendama. Nu ai cum sa dai gres cu acestea pe oricare ai lua-o:
Sunrise - cel mai bun raport calitate pret, confectionate din lemn de esenta tare, rezistent la lovituri
Krom - pentru un aspect desavarsit si functionaliate optima, perfecte pentru trick-uri complicate
Catchy air - kendama de plastic cu design unic si proaspat este conceputa pentru toate nivelurile de jucatori
Royal - kendama conceputa de o echipa de profesionisti pentru perfectionarea echilibrului si executiei de trick-uri.