Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

Gradinaritul pentru copii

30.05.2017 10:59:02

Gradinile pot fi un mediu foarte placut in care copilul sa aiba parte de experiente distractive si pline de invataturi. Exista chiar o potrivire perfecta intre nevoile unui copil si activitatile ce se dezvolta intr-o gradina pentru ca, prin intermediul gradinaritului, copilul va intelege ciclul vietii precum si ideea de responsabilitate, ingrijire, independenta si grija fata de mediu.

Introducerea lui in acest mediu extraordinar va produce o avalansa de reactii pozitive pentru ca el va constientiza sursa mancarii precum si importanta mediului  pentru viata de zi cu zi.

Una dintre cele mai importante aspecte de luat in calcul in momentul creari unei gradini este locatia. In mod ideal, gradina trebuie pozitionata intr-un loc scaldat de soare. Nu ar strica nici o evaluare a calitatii solului pentru a determina ce compusi trebuie sa adaugi pentru a optimiza la maxim cresterea si dezvoltarea plantelor. 

Trebuie sa sapi pamantul intre 6 pana la 10 cm si sa ai in vedere faptul ca adaugand material organic vei contribui la imbunatatirea conditiei generale a solului. Stabilirea unui plan al gradinii este, de asemenea, un mare ajutor. Plantele mai inalte ar trebui pozitionate spre partea nordica a gradinii in timp ce plantele permanente ar trebui pozitionate pe lateral. 

Pentru cei dintre voi care nu aveti suficient spatiu pentru realizarea gradinii dorite recipientele sunt intotdeauna o optiune demna de luat in calcul. Aceste recipiente pot fi realizate din plastic sau orice alt material si trebuie sa aiba orificii de drenaj pentru a evita putrezirea radacinilor.

Plantele crescute in aceste recipiente trebuie transferate intr-un sol pregatit si udate frecvent. Nu uita nici de uneltele de baza: grebla, sapa, lopata, mistrie si containere pentru udat.

Coltisorul de nebunii al celui mic

Ar trebui sa rezervi o bucatica din gradina ta pentru cel mic, acesta fiind cel mai bun mod de a-i trezi interesul. Aici el poate cultiva orice doreste, fara a aduce atingere celorlalte plante din gradina. Nu pierde din vedere faptul ca trebuie sa achizitionezi unelte special pentru el. Siguranta lui este foarte importanta mai ales ca acest coltisor ar putea reprezenta pentru el chiar si un loc al aventurii.

Poti veni in intampinarea fanteziilor lui prin construirea unui refugiu acoperit cu flori cataratoare, vita de vie sau fasole. Sa nu uiti nici o clipa ca acest spatiu destinat lui trebuie sa fie amuzant si captivant.

Plante pe care copiii iubesc sa le cultive

Este foarte important sa alegi plante care plac copiilor daca doresti ca acest proiect sa fie un succes. Copiii iubesc plantele care au un miros intens, cresc repede si se disting usor dintre alte plante. De cele mai multe ori conteaza ca aceste plante sa aiba si seminte mari, acestea fiind mai usor de plantat de catre copii. Floarea-soarelui, mazarea si porumbul corespund acestor criterii.

Plantele care pot fi foarte usor servite ca „snack” se numara, de asemenea, printre preferatele copiilor. Salata, ridichile si rosiile cherry cresc foarte repede ceea ce e minunat din punctul de vedere al celor mici, acestia avand o mica problema cu rabdarea. Morcovii, cartofii si dovlecii sunt foarte usor de recunoscut ceea ce ii trasforma in plante mult iubite de copii.

Dar nimic nu fascineaza micile fiinte senzoriale precum plantele care fac deliciul simturilor. Fie ca sunt placute la miros, viu colorate sau ciudate la atingere plantele precum acestea, au trecere in randul celor mici. 

Poti considera ca, acum, ai o idee generala privitor la plantele pentru gardina celui mic. Nu te ingrijora daca nu ai cunostintele necesare pentru cultivarea lor. Nu te lasam de izbeliste si iti prezentam mai jos modalitatile prin care, cu siguranta, nu vei da gres.

Floarea soarelui: iti recomandam sa plantezi doar una sau doua plante de acest fel avand in vedere ca ocupa mult spatiu. Se dezvolta relativ repede si in interval de doar o saptamana vei zari primele vlastare, iar intr-o luna va ajunge la o inaltime considerabila. Nu are nevoie de multa grija si trebuie doar sa fii atent la tipul de samanta aleasa, banuind ca doresti sa fie consumabila si nu sa o folosesti pentru alte intrebuintari. Semintele se vor „coace” la soarele placut de vara devenind un deliciu plin de proteine si ion. Sa nu uiti sa pastrezi cateva seminte si pentru cultura din anul urmator.

Salata verde reprezinta o planta care va oferi satisfactie maxima celui mic, iar ingrijirea ei este cel mai bun mod de a-l determina sa o manance. Salata prefera putina umbra si se dezvolta foarte bine daca solul este umed, mai ales in primele 2 saptamani de la plantare. Semintele vor germina in 7-10 zile, iar in numai o luna te vei bucura de rezultate. 

Ridichile ofera rezultate rapide avand in vedere ca germineaza in maxim 10 zile si au o perioada de crestere redusa pana la 30 de zile. In plus, nici nu au nevoie de foarte mult spatiu putand fi plantate la o distanta de 6 cm una fata de cealalta.

Mazarea se dezvolta, de asemenea, foarte repede putand fi recoltata in aproximativ 2 luni. Prefera zonele putin umbroase ale gradinii si este mai usor de intretinut decat fasolea datorita faptului ca nu se intinde si nu are nevoie de spaliere de lemn.

Rosiile cherry sunt un must-have al gradinii. S-ar putea clasa, cu usurinta, in topul plantelor favorite ale copiilor, la fel ca si capsunile. Trebuie plantate in zonele insorite ale gradinii si se recomanda a se folosi rasaduri, mai degraba decat sa fie plantate semintele direct in gradina. Langa fiecare rasad se va instala un „tarus” care va fi suport pentru rosie pe masura ce creste. Nu uita sa legi planta de acest tarus de indata ce se dezvolta. Rosiile au nevoie de mult material organic si de multa apa pentru a da roade in termen de 50-75 de zile. Pot sa fie cultivate si in recipiente.

Condurul Doamnei este o floare care se intretine foarte usor si infloreste relativ repede. In doar 50 de zile de la plantare va veti bucura de niste minunate flori portocalii, galbene sau rosii. Prefera zonele scaldate de razele soarelui, solul mai uscat si mai saracacios. Sunt rezistente la boli deci nu vei avea prea mari batai de cap in ingrijirea lor.

Morcovii reprezinta o recolta care nu da niciodata gres. Poti sa optezi pentru varianta pe rosu sau pe alb. Sa tii cont, totusi, ca morcovii rosii se dezvolta mai repede si par a fi mai mult pe placul copiilor decat cei albi. Dezvoltarea lor dureaza pana la 60 de zile si se desfasoara mai bine intr-un sol lipsit de pietre, maruntit bine si udat din abundenta. 

Dovleacul este o planta pe care trebuie sa o ai in gradina copilului tau mai ales daca dispui si de suficient loc. Planteaza semintele pe o mica movila de pamant in care ai facut o groapa pentru a avea un vlastar in doar o saptamana. In scurt timp vei zari niste superbe flori de un portocaliu deschis iar in 120 de zile te vei bucura de recolta. Recoltarea se va face atunci cand dovleacul este tare la atingere si suna gol in momentul in care este lovit usor cu degetul. Semintele pot fi prajite sau pastrate pentru cultura urmatoare iar continutul dovleacului va fi o umplutura delicioasa pentru placinta. Sa nu uitam ca partea exterioara a dovleacului poate fi sculptat ceea ce va genera o bucurie de neimaginat celui mic.

Experienta parintilor care au creat gradini pentru cei mici ne determina sa va informam ca exista si plante care, in aparenta, par usor de cultivat dar care reprezinta un interes redus pentru cei mici din diverse motive expuse mai jos:

Porumbul solicita foarte multa atentie prin prisma faptului ca are nevoie de fertilizator si de spatiu larg de dezvoltare. Exista si situatii in care porumbul nu se dezvolta asa cum ar trebui sau semintele cad prada pasarilor.

Ceapa verde este usor de cultivat, insa nu prezinta interes pentru copii.

Zucchini sunt usor de cultivat, dar copii nu sunt foarte entuziasmati de rezultat prin comparatie cu dovleacul traditional, devenit, mai nou, vedeta zilei de 1 octombrie.

Capsunile reprezinta un mare interes pentru cei mici dar, din pacate, si pentru pradatori. Protejarea culturii de capsuni ar putea deveni o adevarata provocare pe care sa nu o depasesti cu succes.

Pepenele rosu se aseamana din punctul de vedere al conditiilor de cultivare cu dovleacul doar ca trebuie ingrijit foarte bine pentru a obtine un fruct suculent si dulce. De cele mai multe ori, insa, rezultatul poate sa fie un fruct mic, uneori necomestibil.

Proiectul de gradinarit

Ocupandu-te de gradina impreuna cu cel mic poti sa sfarsesti prin a o tranforma intr-un loc creativ. Copiii iubesc culoarea, iar gradinile pot fi locuri foarte colorate prin intermediul carora poti sa pui bazele unor proiecte educationale la care cel mic va participa cu mult entuziasm. Plantele care redau culorile curcubeului pot reprezenta punctul de plecare pentru invatarea culorilor. 

O alta tema interesanta ar putea fi crearea unei gradini-pizza. Organizeaza gradina in forma circulara si fiecare felie va fi plantata cu un ingredient ce va sfarsi pe o delicioasa pizza. Cu siguranta, pizza facuta din aceasta recolta va reprezenta incununarea succesului si efortului prichindelului tau.

Mai jos iti oferim cateva sfaturi pentru o gradina de invidiat:

Nu este suficient sa ai o tema interesanta. Tu trebuie sa fii cel care ia totul in serios si  sa investesti in niste unelte adecvate.
Insoteste-l si informeaza-l de-a lungul intregului proces. Este foarte important ca cel mic sa inteleaga contextul activitatii pe care o desfasoara. Va intelege ca gradinaritul poate fi o activitate amuzanta, dar ca este, de asemenea, o activitate care contribuie la bunastarea familiei. Asigura-te ca cel mic va planta, ingriji si recolta roadele indiferent de situatie.

Foloseste-te de kituri de gradinarit cu seminte si nu cumpara rasaduri, chiar daca este mai tentant sa alegi calea mai usoara. Copiii invata mai bine daca urmaresc si inteleg intregul proces. Grija pentru micile vlastare este cea mai importanta parte din experienta gradinaritului. Semintele trebuie tinute, dupa plantare, intr-o camera calduroasa.

Dupa germinare vor fi transferate in recipiente mici in care vor fi tinute pana cand va sosi momentul tranferului in gradina. 

In functie de varsta copilului s-ar putea sa fie nevoie sa trisezi putin si sa intervii la nevoie, fara ca cel mic sa stie. Nu toate treburile din gradina sunt placute, iar smulgerea unei mici buruieni sau mutarea sprinkler-ului din cand in cand nu trebuie aduse la cunostinta celui mic de fiecare data cand apare nevoia de a intreprinde acesta actiune.

Cel mai bun moment pentru a-l angaja in actiunea de gradinarit este atunci cand el manifesta interes pentru asa ceva. Daca isi perde interesul pe drum poti, oricand, sa consideri necesara construirea unei „sperietori de ciori” ceea ce ii va reaminti despre importanta recoltei.

Lauda intotdeauna gradina celor mici si nu uita sa faci poze pentru a le trimite bunicilor sau altor rudenii apropiate. Atentia acordata muncii lor este cea mai buna modalitate de a le pastra devotamentul pentru acest proiect.

Spor la gradinarit! Abia asteptam sa aflam cum a decurs proiectul tau!

Etichete legate de conținut: Blog