Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

Ce sunt poiurile?

08.08.2017 10:52:41

 

Arta Poi

Jongleria cu poiuri este considerata de foarte multi oameni o forma de arta, o forma de talent exceptional si indemanare. Prin miscari succesive si coordonate, se creeaza o magie a momentului, o admiratie si o uimire din partea privitorului. Poiul este format dintr-o franghie cu o sfoara in capat. Sunt folosite in principal miscari circulare, similare cu miscarile de jonglare. 

O arta populara in ultimii ani, jongleria cu poiuri este practicata atat de amatori, iubitori ai jongleriei, cat si de profestionisti cu experienta. Poiul provine de la poporul maori din Noua Zeelanda, iar denumirea vine de la “minge” in maori. Acesta practica a aparut ca antrenament de forta, coordonare, flexibilitate si dexteritatea incheieturii la practicantii sporturilor de contact sau pentru luptatori. Exercitiile cu poiuri contribuie la indemanarea crescuta in utilizarea armelor de mana, in special kotiate (o arma de mana traditionala maori si indigenilor din Noua Zeelanda).

In cultura maori, disciplina poi a evoluat dintr-o arta traditionala de performanta practicata in mare parte de femei. Aceasta cuprindea povesti si cantece sincronizate la coregrafiile rutinelor cu poiuri. In timp, a fost dezvoltata impreuna cu alte discipline precum haka, waiata si titi torea. Conceptul poiului a fost construit avand la baza disciplina maori, insa acum a devenit o forma de arta raspandita in intreaga lume.

 

Poiurile si focul

Denumite fire poi, acestea sunt folosite in jonglerii ce implica utilizarea focului. Sunt construite din lant, cu fitile Kevlar si de multe ori “mingile” din capat sunt umplute in interior cu materiale care rezista la temperaturi foarte inalte cum ar fi bumbacul (care se inmoaie in combustibil si i se da foc.) Combustibilii folositi sunt: parafina, kerosenul, alcoolul sau nafta denumita si “gaz alb”.

Fiecare grup al jonglerilor cu poiuri are un tip de combustibil preferat. Aceste decizii de multe ori sunt legate de aspectul legal al combustibililor dintr-o zona geografica, aspectul social si disponibilitatea acestuia pe piata. Desi fiecare combustibil are punctele sale forte si slabe, de asemenea, sustinatorii unui anumit tip de combustibil tind sa fie fideli acestuia. 

Exista mai multe tipuri de poiuri, cele mai simple utilizeaza 2 fitile. In general, acestea sunt una din urmatoarele 4 varietati: o invelitoare de forma cilindrica, cu forma patrata, un nod in forma de pumn de maimuta sau cele cu forma rotunda. Unii artisti poi isi aleg fitilul in functie de spectacol, putand astfel sa controleze intervalul de timp al focului si stralucirea flacarilor.

Alte modele de poiuri pot include diferite variatiuni de fitile la un singur poi, un fitil mai lung ce arde pe o lungime mai mare decat cele clasice, toi (torte cu un lant de poi scurt si un sistem de prindere in capat), fitile goale in interior (care produc o flacara puternica si de durata foarte scurta) si fitile sculptate special, care redau diferite forme pentru anumite teme si spectacole.

 

 

Steagul poi

Steagurile poi sau poiurile flags sunt concepute pentru a se misca si a se simti ca un poi traditional, dar cu un efect vizual mult mai puternic si mai frumos. Straturile materialelor confera diferite straluciri si jocuri de culori in functie de model. Sunt considerate cel mai frumos tip de poiuri datorita efectelor speciale cu un mare impact vizual pentru public. Datorita marimii, nu sunt recomandate pentru incepatori.

Se recomanda invatarea poiuri traditionale, iar apoi transferul la steagul poi. Datorita formei si dimensiunii, miscarile pot fi putin restrictive, dar efectele stralucitoare si magice compenseaza in intregime.

 

 

Vara este momentul perfect pentru a incepe un astfel de hobby nou. Daca nu ai incercat inca jongleria cu poiuri, sfatuim sa faci primul pas. .

Si tu poti deveni un profesionist poi in scurt timp, ai nevoie doar de accesoriile potrivite!

Haide sa invatam impreuna frumoasa arta cu poiuri!