Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Juggler.ro.
Produse Meniu

Transport de la 0 Lei Transport GRATUIT prin Posta Romana la plata online, indiferent de valoarea comenzii!
Vezi mai multe detalii
Livrare a doua zi Azi COMANZI, maine PRIMESTI, la comenzile produselor aflate in stoc, depuse prin Curier Rapid pana la ora 14!
Vezi mai multe detalii
Restituire bani 100% CUMPARATURI fara griji! Daca produsul nu e ce ti-ai dorit, returneaza-l nefolosit, iar noi il inlocuim sau primesti banii inapoi!
Vezi mai multe detalii
10 Lei Cadou Scrie un review la produsul pe care l-ai comandat si primesti cadou un voucher de 10 lei!
Vezi mai multe detalii

Circul Romanesc

Caragiale? Bere? Circ? Aparent cuvinte fara legatura, dar istoria circului romanesc s-a scris patata de magie, in vaporii timpului ce s-au scurs intre nasterile lui "Lache si Mache"  si Revolutia din 1989.

Caragiale? Bere? Circ? Aparent cuvinte fara legatura, dar istoria circului romanesc s-a scris patata de magie, in vaporii timpului ce s-au scurs intre nasterile lui "Lache si Mache"  si Revolutia din 1989.

Nu ne dorim sa rescriem putinele cuvinte care ne-au ramas "mostenire", ci sa punctam anumite evenimente care au influentat "fotografia" de astazi, a circului romanesc.

Primul ar fi infiintarea "Circului Sidoli" in Bucurestiul anilor 1874, pe locul actualei Berarii Gambrinus (infiintata de I.L.Caragiale, putini stiu ca autorul "Schitelor" a fost si berar.)

Arta circului romanesc infloritoare pana la 1954, cunoaste acum o noua directie. Prin achizitionarea "Circului Krateyl" de catre stat, s-au pus bazele Circului de Stat, iar cladirea acestuia, din Bucuresti, construita in 1961, este una din cele mai mari din Europa la acea vreme, gazduind spectacole de mare anvergura.

Perioada dintre '60 si '70 a fost benefica dezvoltarii artei acrobatice, a jongleriei si implicit a spectacolului circaresc. Artisti jongleri romani s-au remarcat pe scena marilor acrobati, echilibristi, iluzionisti si au participat prin spectacolele lor la cele mai populare turnee internationale de arta.

Perioada din si de dupa Decembrie 1989 a fost una de estompare a maiestriei talentului lor. Arta circului romanesc a intampinat greutati, s-a instalat haosul in interiroul si in afara granitelor circului, o revolutie, in perceptia romanului de rand.

In incercarea de a demonstra ca "circul nu este un balci, ci o arta", asa cum afirma directoarea Circului Globus, d-na Brandusa Novacregizorul Cladiu Mitcu, a lansat filmul "Circul Vesel" pe care vi-l recomand cu caldura. Cu toata ca filmul nu pune accentul pe “istoria circului în România”, ci pe povestea de viaţă, destinul unor artişti de circ (poate cei mai vechi la ora asta din România), sunt sigura ca va va ajuta sa prindeti franturi din ce s-a dorit a fi Circul Romanesc de atunci si de acum si poate, sa percepeti cu mai multa savoare arta jongleriei pentru care comunitatea noastra deserveste.

  • Povestea Berarii Gambrinus o gasesti pe Metropotam: [chiar aici]
  • Info despre filmul "Circul Vesel" gasesti pe site-ul oficial: CirculVesel.ro
  • Sursa fotografiilor o gasesti [aici]
Etichete legate de conținut: Blog